Ukryta nietolerancja pokarmowa

Od lat 40-tych XX wieku w wielu ośrodkach naukowych na świecie prowadzone są badania które mają potwierdzić obserwowany od tysięcy lat związek pożywienia i szeregu chorób przewlekłych. Badania te potwierdzają że niejednokrotnie nawet jeden tylko produkt niedostosowany do naszego fenotypu może bardzo negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie i stać się przyczyną poważnych reakcji alergicznych o charakterze ostrym lub przewlekłym.

Najczęściej nawet nie kojarzymy złego stanu zdrowia z pokarmami, które spożywamy, gdyż reakcja spowodowana pokarmem występuje dopiero po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach.

Zjawisko tego typu zwane jest przez naukę ukrytą/opóźnioną nietolerancją pokarmową na tle immunologicznym. Wśród niepożądanych reakcji na pokarm należy odróżnić reakcje immunologiczne od reakcji nieimmunologicznych.

Ukryta nietolerancja pokarmowa zwana również ukrytą alergią pokarmową jest niewłaściwą reakcją immunologiczną organizmu na pewne pokarmy. Pod wpływem uczulających pokarmów w organizmie dochodzi do produkcji immunoglobulin IgG. Przeciwciała IgG zamiast zająć się niszczeniem bakterii, wirusów i komórek nowotworowych, atakują cząsteczkę niestrawionego pokarmu, co stanowi niepotrzebne obciążenie dla układu immunologicznego. Dochodzi do tworzenia kompleksów antygen – przeciwciało. Kompleksy te zazwyczaj są usuwane z organizmu przez inne komórki układu immunologicznego. Jeśli system immunologiczny jest przeciążony, kompleksy te których organizm nie może rozpuścić osadzają się w różnych tkankach i narządach w organizmie i są przyczyną utrzymującego się w nich stanu zapalnego. W konsekwencji takiej sytuacji trwającej latami, dochodzi do pojawiania się chorób przewlekłych i nadwagi.

Nie jest łatwo uświadomić sobie, że pożywienie jest katalizatorem występowania pewnych objawów, gdyż symptomy ukrytej nietolerancji pokarmowej występują kilka godzin lub nawet kilka dni później. Organizm może wykazywać nietolerancję alergiczną kilku grup pokarmów w tym samym czasie. Jak i kiedy objawi się ukryta nietolerancja pokarmowa, zależy od systemu immunologicznego i trawiennego człowieka, nawyków żywieniowych, oraz od jego genetycznych predyspozycji. Przypadki występowania ukrytej nietolerancji pokarmowej pojawiają się niezwykle często. Szacuje się że około 45% populacji dotknięte jest tym schorzeniem. Grupa chorób, których etiologia związana może być z pożywieniem jest tak wielka, że nawet doświadczonemu lekarzowi często bardzo trudno jest powiązać symptomy chorobowe ze spożywaniem określonych produktów spożywczych. Nadwaga i otyłość to najczęściej występujące i najłatwiej rozpoznawane objawy ukrytej nietolerancji pokarmowej.

Tylko specjalistyczne badanie naszej indywidualnej reakcji na najczęściej spożywane pokarmy - test ukrytej nietolerancji pokarmowej - może dostarczyć nam informacji niezbędnej do opracowania naszego jadłospisu. Informacje zawarte w tekście składają się na Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny.

Okresowe wyeliminowanie z diety obciążających pokarmów w połączeniu z procedurą oczyszczania organizmu pozwoli: wzmocnić układ odpornościowy, zlikwidować tzw. kompleksy immunologiczne, odbudować błonę śluzową przewodu pokarmowego, poprawić przyswajalność składników odżywczych, odbudować tkankę łączną oraz przywrócić równowagę hormonalną.

Alergia ostra wywołuje natychmiastową reakcję układu immunologicznego, po spożyciu określonego pokarmu. Organizm alergika wytwarza określone przeciwciała IgE, które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą się pojawić do dwóch godzin. Objawy ostrej alergii pokarmowej to: kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, opuchlizna, trudności w oddychaniu, zmęczenie, biegunka, wymioty, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Ostra alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona u około 2% populacji.

Do najczęstszych alergenów należą: jajka, mleko, pszenica, ryby, orzeszki ziemne, skorupiaki.

Nietolerancje pokarmowe (nieimmunologiczne) są wrogimi reakcjami organizmu na składniki pożywienia, będącymi skutkiem działania: innych niż immunologiczne mechanizmów biochemicznych, defektów układu enzymatycznego, zaburzeń metabolicznych, działania środków farmakologicznych lub toksyn.

Najczęstsze objawy ukrytej nietolerancji pokarmowej:

  • nadwaga, otyłość
  • bóle głowy, migreny
  • bóle brzucha
  • niestrawność
  • biegunki, zaparcia
  • nieprzyjemny zapach z ust
  • nawracające zapalenie zatok
  • katar sienny
  • astma
  • wysokie lub niskie ciśnienie
  • niski lub wysoki poziom cukru we krwi
  • trądzik, egzema
  • stany lękowe, depresja
  • agresja, rozdrażnienie
  • przewlekłe zmęczenie
  • senność po jedzeniu
  • osłabienie
  • bóle stawów
  • stany zapalne narządów
  • grzybica