Dieta

Kolejnym etapem w procesie poprawy naszego stanu zdrowia jest usunięcie z diety produktów powodujących „nadwrażliwość”. Dieta Metaboliczna/Fenotypowa ma za zadanie wprowadzenie planu odżywiania opartego tylko na wybranych produktach, w sposób zapewniający odpowiednie wartości odżywcze i mikroelementy. Produkty te dostosowane do naszego indywidualnego fenotypu pacjenta nie wywołują przewlekłego stanu zapalnego w organizmie. Spożywanie danej grupy produktów jednego dnia i unikanie ich przez kolejne trzy dni pozwala na uniknięcie nadwrażliwości spowodowanej kumulacją.

Dzięki tej prostej zasadzie, na której opiera się dieta rotacyjno - eliminacyjna, będą Państwo odżywiać się zdrowo i smacznie. Należy unikać jednak określonych pokarmów przez okres od 3 do 6 miesięcy. Po tym okresie można spróbować wprowadzać je ponownie, włączając je pojedynczo do diety. Taki system rotacyjny w odżywianiu pozwala na oczyszczenie organizmu z cząstek poszczególnych składników pożywienia, dzięki czemu nie powodują one przeciążenia.

Wdrożenie diety Metabolicznej/Fenotypowej powoduje:

  • wzmocnienie systemu immunologicznego organizmu
  • uregulowanie przemiany materii
  • poprawę wchłaniania składników odżywczych przez przewód pokarmowy
  • regulację poziomu hormonów
  • poprawę procesu odżywiania i oczyszczania komórek
  • spowolnienie procesów starzenia się organizmu
  • wzrost energii i witalności

Dieta metaboliczna jest odżywcza, a zarazem daje poczucie sytości. Pierwsze efekty widać już po około tygodniu od jej rozpoczęcia. W dłuższym okresie czasu nie występuje efekt jojo.


Wspólpracujący z nami dietetycy mają możliwość opracowania diety dostosowanej indywidualnie do fenotypu pacjenta. Tę przewagę w stosunku do innych doradców żywieniowych zyskują dzięki znajomości Indywidualnego Pokarmowego Profilu Immunologicznego w oparciu o test ukrytej nietolerancji pokarmowej.