Diagnostyka

Test ukrytej/opóźnionej nietolerancji pokarmowej - wykonywany w naszym Centrum - jest nowoczesnym narzędziem diagnostycznym umożliwiającym szybkie wykrycie pokarmów, które oddziałują destrukcyjnie na nasz organizm. Oddziaływań tych nie można wykryć za pomocą innych testów krwi, testów skórnych lub diet eliminacyjnych. Wysoka czułość testu gwarantuje wysoką jakość i wiarygodność naszych usług.

Przeprowadzenie testu zalecane jest dla: dorosłych, młodzieży i dzieci po ukończeniu trzeciego roku życia.

Test analizuje produkty spożywcze i środki chemiczne dodawanych do żywności. Antygeny są bardzo precyzyjnie przygotowane, w taki sposób, by zapewnić rezultaty odpowiadające rzeczywistej reakcji mającej miejsce w ciele badanego.

Do badania pobierana jest krew żylna, jak do zwykłego badania krwi, która poddawana jest analizie poza organizmem człowieka (in vitro). Działanie testu polega na połączeniu niewielkiej ilości białych komórek krwi osoby badanej ze śladową ilością produktu spożywczego lub substancji chemicznej. Białe krwinki po okresie inkubacji obserwowane są pod mikroskopem. W zależności od zmiany ich wyglądu ustala się występowanie reakcji uczuleniowej.

Po wykonaniu testu opracowany zostaje Indywidualny Pokarmowy Profil Iimmunologiczny. Na jego podstawie dietetyk sporządza Dietę Metaboliczną/Fenotypową. Tak dopasowana dieta jest najbardziej dopasowana do fenotypu pacjenta i stanowi jego Indywidualny Program Żywieniowy.

Przykładowe produkty, które testuje Kod Metaboliczny:

  • produkty mleczne: mleko krowie, masło, jogurt, ser, mleko kozie
  • mięso, drób i jaja: wieprzowina, wołowina, baranina, królik, kurczak, gęś, kaczka, indyk, jaja
  • ryby i owoce morza: mięczaki, kalmary, krewetki, raki, kraby, węgorz, sardynki, łosoś, pstrąg, sum, śledź, makrela, tuńczyk, ryba miecz, cefal, szczupak, halibut, karp, flądra, dorsz, okoń, morski okoń, jesiotr, sandacz
  • warzywa: czosnek, rzepa, koper włoski, bakłażany, kabaczek, kalafior, marchew, koper ogrodowy, pomidory, rzodkiewka, seler, ziemniaki, papryka, biała kapusta, pietruszka, soczewica, fasola szparagowa, cukinia, sałata, chrzan, brokuły, cebula, groch łuskany, groszek zielony, soja, karczochy, awocado, szparagi, burak, fasola, ogórki, dynia, szpinak, koper włoski, oliwki
  • owoce, jagody: granat, morele, persymona, ananas, banan, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki, wiśnie, cytryna, pomarańcza, mandarynka, grapefruit, mango, winogrona (rodzynki), granat, papaja, czarne porzeczki, kiwi, jagody, żurawiny, śliwki, figi, jeżyny, maliny, poziomki, kokos, arbuz, melon
  • zboża: jęczmień, pszenica, żyto, owies, ryż, proso, kukurydza, gryka, nasiona i orzechy: orzechy włoskie, orzechy pekan, kasztany, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pistacjowe, słonecznik, orzechy laskowe, orzechy macadamia
  • przyprawy, używki: trzcina cukrowa, cukier trzcinowy, czarny pieprz, cynamon, musztarda, gorczyca, oliwa, syrop klonowy, czekolada (kakao), czarna i zielona herbata, herbata różana, tytoń, chili, papryka, mięta, bazylia, rozmaryn, oregano, sezam, syrop klonowy, kawa, kawa bez kofeiny
  • pozostałe: grzyby, drożdże, candida, konserwanty, aspiryna, aspartam, Vegeta, produkty naftowe, pleśnie, barwniki spożywcze, olej rzepakowy